måndag 9 april 2012

Att ringa Clara

Vårkväll och boksystrarna samlades för att tala om boken Att ringa Clara av Anna Schultze, men allra först redogjorde Åsa kort för sin bok som hon fick på julavslutningen; I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam.

Därpå tog Petra, kvällens värdinna ordet och konstaterade att det var inget svårt språk men rent ut sagt, jävlar vilken tid det tog att läsa boken. Vad nu det kunde bero på, vi var flera som fann boken en smula trögstartad trots ett bra språk och bra inledning.
Eftersom en viss del av handlingen tilldrar sig på en folkhögskola kunde Petra inte låta bli att relatera till sina egna erfarenheter av den sortens studier och skola, liksom Beth. Den miljön var bra återgiven! Carolins jobbiga medberoende hade vi anledning till att återkomma till flera gånger under kvällen, denna märkliga relation som hon har till berättelsens huvudperson. Boken saknar dock inte humor, en rolig konversation som Petra nämnde var den mellan Carolin och Carl en bra bit in i boken, över huvudtaget var det bra dialoger i boken men underligt nog tog det tid att läsa den.

Pernilla utbrast förtjust att det var den bästa boken vi läst på länge! Och hon fortsatte funderingarna kring Carolin som Petra tagit upp. Carolin - en identitetslös tjej, hon är ju knappt sökande menade Pernilla, allt är liksom lösa fragment kring henne. Inte en svårläst bok och man vill ju vidare till slutet.
Ingrid inflikade att hon hade i förstone uppfattat att boken skulle vara lite mer spännande och hon fann den allt lite jobbig att ta sig igenom, förväntade sig nog något annat av berättelsen helt enkelt. (Här fick vi anledning att återigen göra en snabb fundering på det här med baksidestexter på böcker....)
Vad man saknade var att få veta mer om Clara, tyckte Nella som också instämde i att det var en lättläst bok och intressant. Trots att den kunde bli seg var det ändå en bra bok, men hon ville få förklaringar levererade.

Berättelsen är full av underliga relationer och Carolin blir ett offer för sin osjälvständighet vilket vi funderade över. Det var mycket underliggande saker i berättelsen och det psykologiska spelet är bra men slutet - det var tråkigt, rent av dåligt, det kändes overkligt menade Bodil och fler stämde in. Jag hade nog förväntat mig en annan upplösning menade Beth, ett mer brutalt slut.
Fast det är en relationsroman kommer man ju inte personerna så nära resonerade Åsa, som också fann boken trög i början. Mest intressant var Claras underliga förhållande till sin familj, tyckte Åsa och resten av boksystrarna höll med. Också Carolins förhållande till sin familj är inte heller direkt problemfritt.
Beth hade hakat upp sig på bokens prolog och vi läste högt och funderade över texten och kopplingarna in i berättelsen.

En stark drivkraft i berättelsen som vi kom att tala mycket om är Carolin och Claras märkliga motsatsförhållande, de är varandras motpoler och samtidigt så beroende av varandras vänskap. Carolin som i början är osjälvständig, konturlös och Clara, egensinnig som vill göra sig fri. Fast det egentligen är ju Carolin fri på flera sätt, t ex från krav från sin familj medan Clara är styrd av osynliga ledband. Och så Carolins utveckling till att bli alltmer självständig och hur hon till sist äntligen tar tag i sitt eget liv och hur Carolin istället blir beroende av andra (och alkohol), vars liv helt faller ihop.

Eftersom vi uppfattat boken som en smula trög kom vi att tala om läsning, vad är det som gör att det blir så trögt ibland fast man verkligen känner att en bok är bra?
När läser man och hur? Och hur ser man till att få tid till det?
När man sprider ut läsning av en bok under allt för lång tid gör det sällan boken rättvisa och vi var flera (alla?) som kände att man för passa sig för att vara allt för trött när man läser, hur lättläst en bok än är så måste man ha man koncentrationen. Att läsa innan man ska sova är inte alltid optimalt, alla böcker passar inte för det. När läser boksystrarna böckerna till cirkeln? Ingrid hugger nästan alltid tag direkt i cirkelboken, nackdelen är att det kan vara lång tid kvar innan vi ses menade hon. Andra tokläser i direkt anslutning till nästa träff medan andra sprider ut läsningen.
Innan boksystrarna skildes för kvällen hann vi med förutom att välja nästa bok också ha en intressant diskussion om sociala medier, deras för- och nackdelar vilken inte kommer att återges här.
Nästa träff blir i maj månad!

Inga kommentarer: