tisdag 21 juni 2011

Yarden

Så är vi framme vid vårens sista boksysterträff och där fick kvällens värdinna börja med att redovisa sin julklappsbok; Kärleken till Frank som enligt boksyster Å var en otroligt bra bok – en läsupplevelse. Å berättade kortfattat om handligen som är förlagd till 1900-talets början. En komplicerad kärlekshistoria med stor uppoffring för den kvinnliga huvudpersonen. Ett hett sommarbokstips till övriga boksystrar!!!!


Till denna träff var det Yarden av Kristian Lundberg som boksystrarna läst. Någon i sällskapet hade fått dispens att avstå då studierna sugit precis all kraft!!!! Men snart därpå fick vi alla ta del av en bokrapport via mejl - bra gjort!!! Här följer uppfångade kommentarer från vår bokdiskussion.

  • På många vis en bakvänd klassresa, hade önskat läsa mer om hans barndom, trodde det skulle bli mer av det. Klart läsvärd men inte så fantastiskt bra. Utelämnande men en känsla av att han överdrev emellanåt…
  •  Ganska deprimerande… uppfattade den som trög emellanåt och intressant i vissa delar. Helt klart en annorlunda värld som man inte kunde undgå att bli berörd av. Otroliga saker som händer….
  • Arggh, jag har börjat i den här 4 gånger! FYRA! Ointressant men jag trodde jag skulle få mera…. Vill ha förklaringar och fick ingen kläm på berättelsen… men beskrivningen av barnfattigdomen berörde så klart!!!
  • När jag bläddrade tillbaka blev den ändå lite bättre… Barnfattigdomen är ju verklighet för många barn… men den fångade en inte riktigt som läsare.. nja, den var så där…
  • Jag tycker den var bra på ett annorlunda sätt, gillade hans språk, den var skön att läsa, väldigt lättläst och jag läste den lite uppdelat… man måste försätta sig i en viss stämning för att läsa den… helt klart barnfattigdomen som berörde starkt… och på tal om klassresa; varför gör han denna klassresa? Och arvet får ju ingen förklaring! Störde mig på att jag inte fick något sammanhang kring det som beskrevs som en klassresa… jobbigt tema men upplevde det inte som deprimerande men vilket tragiskt öde.
  •  Stark berättelse man börjar undra vem han är, vad har han för bakgrund? Bra när han gör nedslag och man får lära känna människorna runt omkring, men det blir hela tiden så flyktigt. Både bokens svaghet och styrka märkligt nog. Man vill veta mer men formatet tillåter inte det. Det är liksom inte meningen.

 Snart kom vi att diskutera märkliga jobb och miserabla arbetsförhållanden… och till sist frågan; skulle man rekommendera boken? Hmmm, jo, den väcker ju diskussion – det finns mycket att tala om.

Avslutningsvis summerade vi vad vi läst detta första år med bokcirkeln. Vi kunde konstatera att blandningen har det inte varit något fel på!!! Roliga diskussioner och olika infallsvinklar.
Böcker man talar om får ett nytt liv.

Inga kommentarer: