måndag 24 juni 2013

Boel & Oscar

- Jag har ett läsflow, utbrast Kära boksysters medlem Petra förtjust när vi sågs allesammans för att diskutera boken Boel och Oscar av Josefin Sundström.
Så det gick fort att läsa den här och det blev väl så att jag ofrivilligt kopplade lite till hennes förra bok, Vinteräpplen. Hon är bra på personporträtt, Sundström, fortsatte Petra. Jag gillar att det finns med personer som är äldre, inte så ofta man läser om det... Ja det är något tilltalande i det, på många sätt en hmmm... trevlig bok funderade Petra vidare.
Och Åsa instämde; Ja, jag håller med dig, jag har också läst Vinteräpplen (flera systrar nickade i takt) och det kändes som den gav mig lite mer men Boel och Oscar var som sagt trevlig och jag tycker också att det var fint att läsa om en äldre person. Jag läste boken väldigt snabbt.... jag tyckte om den!

Jag har än så länge inte läst Vinteräpplen fortsatte Ingrid våra funderingar... så jag gjorde ingen jämförelse men jag instämmer i vad ni säger, en bra bok som gick snabbt att läsa.
Boksyster Pernilla kunde inte annat än instämma i kören av boksystrar som fann kvällens bok lättläst och fin.
- Nä, inga konstiga människoporträtt här, men inte så att man tappar intresset, absolut inte.
- Och jag gillar ju när det är så här väl beskrivet, ni vet jag gillar ju det, fyllde Bodil i. Jag var lite skeptiskt inställd först till Sundström som författare - ni vet någon slags fördom om att "kändis får skriva bok"... men hon är ju bra, hon gör det bra!
Beth höll med; mm det är en på hela taget en sympatisk berättelse, särskilt relationen mellan Boel och Oscar, det är också fint skildrat förhållandet mellan Oscar och hans hustru... och lägg då till synen på äldrevården.
- Ja, men vad tyckte ni om den här historien när Oscar är på äldreboendet och gömmer sig där? undrade Petra. Vad tyckte ni om det?
- Näää, ropade resten av cirkelns medlemmar. Tummen ner unisont - det känns väldigt tillgjort. Den delen hade kunnat utgå helt.
Det blir inte trovärdigt alls, lite quick-fix över hela den episoden.

Vi ägnade en stund till att diskutera olika karaktärer i boken, något vi ofta gör i Kära boksyster.
- Dottern Christina känns först lite jobbig men hon har sina skäl, vissa saker kan man helt klart känna igen sig i, menade Ingrid som fick vissa associationer till en vän.
- Ja, det låg och pyrde en massa i olika relationer fyllde Pernilla i.
Det var bra berättat om de olika delarna i Oscars liv tycker jag, sa Petra, som läsare fick man olika bilder till olika relationer och Oscars liv var lättare att ta till sig än beskrivningen av Boels liv.
Ja, det kunde flera boksystrar instämma i och Åsa fortsatte;
- Ja, Boels liv kunde i läsningen kännas en smula overkligt, känns det inte lite orimligt sätt att gå ned sig utan att ha jobbat mer med de jobbiga relationen med Daniel.
- Fast man är olika, man kan liksom inte gå vidare om man inte vill och inte är "klar" med en relation, menade Pernilla.
- Sant, men det känns lite svårt att ta till sig.
Vi stannade upp vid att Boels sätt att tackla krossade framtidsdrömmar och relationstrubbel underlättades helt klart av att hon verkade vara närmast ekonomiskt oberoende.
Och att Oscar gick från surgubbe som stirrar ut genom fönstret till en fin man som lever upp när han får känna sig behövd är fin var vi överens om.

- Men inledningen av boken då? Vad tyckte ni om den frågade Ingrid. För mig var det ett annorlunda sätt att inleda den här sortens bok, det hade jag inte förväntat mig menade Ingrid. Men det funkade.
- Ja, den drog in en som läsare och man förstod att här fanns en skuld som skulle komma att prägla berättelsen, sa en boksyster.
Det är väl slutet som jag fick jobba med lite, tänkte Beth högt (som ofta hakar upp sig på just böckernas slut).
- Först kände jag njaaa, var det inte lätt för tillrättalagt där med färger som flyter ihop och så en ny trevlig/sympatisk/good looking man som så påpassligt flyttar in i huset? Men jag får väl säga ok i alla fall men det är gränsfall.
Pernilla: ja, det blir lite "fixargrejen" över det hela, happy end liksom.
Nog kunde det ha skalats bort fortsatte Petra, risk finns att klyschor smyger in när man behöver fylla ut.
Boel och Oscar är på det stora hela en bra bok, märkligt nog kom ordet trevlig tillbaka när vi försökte sammanfatta vårt gemensamma omdöme.

Inga kommentarer: