lördag 24 oktober 2015

All inclusive

Oktoberträff och det är All inclusive av Hans Gunnarsson som ska diskuteras.

Beth inledde med att kort redogöra den lilla lätta fina titeln Ru av Kim Thúy och Petra hade hunnit läsa Sophies historia av Jojo  Moyes - en författare som vi också haft representerad på vår läsning av böcker till bokcirkeln.

Diskussionen inleddes med lite prat om författaren, inte alltid vi hinner eller känner behov av det... men den här gången var författaren kändes det viktigt.

Ingrid; kul att läsa den här tycker jag, jag har läst hans bok Albatross.. slutet här i den här boken.... hmm det är lite luddigt för mig, men alltså jag vet inte vad jag ska ge för betyg, jag tänker på det i detta nu... jag tycker han är duktig på att skriva, men själva story i sig.... Hm, den är speciell, svår att få grepp om,  eller vad säger ni? Svårbedömd bok, det jag tycker men det var kul att ha läst den..... men innehållet o storyn... ska bli intressant att ta del av era iakttagelser!

Åsa; jag håller med! Det är träffsäker dialog, bra med alla märkliga relationer, men det blir som sagt lite rörigt i slutet. Jag förväntade mig att få följa olika karaktärer lite mer, den tappade ganska mycket efter ett tag... jag gillade inte storyn med den där Roffe,  jag tyckte inte om det... (funderar lite) nej jag tyckte inte om det, den hade bra bitar, sedan blev den utflippad... men jag tycker att Gunnarsson är duktig på att skriva...
Jag trodde mer att vissa karaktärer skulle komma tillbaka i berättelsen, väntade på det...

Beth; medvetandeströmmen fångar mig! Gillar författaren, han är säker, gillar berättarstilen... och man sätter ofta skrattet i halsen.... vrider sig av obehag.... Flera "scener" som var skitbra beskrivna... men jag har lite problem att ha koll på berättelsen hela vägen, vad händer egentligen med CG, jag får någon känsla av konspirationsteorier i kroppen...

Pernilla: hör ni, jag höll på att kasta boken, tyckte inte om dialogen, tyckte inte att den var bra men när det börjar på flygplatsen då...  jag hur är han att leva med författaren, verkar vara en riktig människokännare, det är mycket som är tragikomiskt i den här berättelsen.... han väver ihop många saker och det blir ju bara mer komplicerat... det är han (författaren) duktig på...

Bodil; början var jättebra, läsaren som allvetare, sedan blev jag väldigt besviken på att det inte blev en knorr, att han inte knyter ihop men det är bra... som han beskriver och ser saker från olika perspektiv, hela tiden.

Här förlorar vi oss i detaljer i boken och de många karaktärerna.

Petra: jag tycker också att han är jättebra på dialoger, den är lite skriven som filmen Shortcuts, pang, en kaka ur människors liv, lite mer om än i det här fallet G. Intressant att bokens kapitel inleds med folks tankar om resor... hm jag har lite svårt att förhålla mig till begreppet all inclusive på flera plan, boken bekräftade en massa fördomar som jag har, han gör det bra, förutom själva dialogen....jag tänkte också på andra manliga författare, jag kan inte komma på några kvinnliga författare med det här stuket, ett absurt berättarstuk, inte ute efter att väva ihop för läsaren, det vänder helt plötsligt, man känner sig störd på CG, vad är problemet egentligen med CG... flera öden som man inte vet vad som händer med...

Boksystrarna diskuterade bokens intrikat lagda mönster och försökte djupdyka... är det något vi kanske inte ser...?
Vi gillade starkt alla korta uttalanden som inledde nya kapitel, de är suveränt formulerade.
Och sättet som att ibland langa fram historien som en skröna....  samtidigt som känns som det är en komplott... mot CG?
?

Här försökte vi reda ut diverse olika händelseförlopp och man kan väl säga att det blev lika förvirrat som när vi pratade om damen i gula kappan i Lilla smycket, om inte ännu mer.
Ordet fascinerande kunde vi samlas kring, att författaren lyckas få ett sådant där resmål låta så tråkigt! Varpå vi började diskutera sjävla konceptet all inclusive.
Och karaktärerna i boken, huuu - de absolut sämsta sidorna hos människorna som kommer fram här ibland..
Verkar som att författaren har en förkärlek att beskriva sina toalettbesök, han gör sig verkligen inte till sa någon medan andra boksystrar inte hade tänkt på det.... 

Det blev många lustiga krejsy scener (gapflabb) 
Roligt att författaren måste slänga in lite golf här också!

Och Pernilla samlade ihop diskussionen... hörni, sällan har vi skrattat så mycket när vi läst och diskuterat en bok...!

Och innan vi satte våra betyg kände vi att vi måste diskutera omslaget också,  vilket vi bestämde oss för att det nog var författaren själv som var med på bild (och vi valde att tro att de som var på bilden borde ha haft roligt när de fick till omslagsbilden....).
Ingrid 3
Åsa 3
Elisabeth 3
Pernilla 3
Bodil 3
Petra 3
Skulle man ge sig på en summering tycks boksystrarna ha tyckte om boken, helt al right, lite rörigt, lite rubbat, lite knasigt men det känns ändå som en jävligt kul bok.

Och nästa bok blir Winterson Varför vara lycklig när du kan vara normal.

Inga kommentarer: