söndag 24 april 2016

Bok 2; en thriller

Bok nummer två våren 2016 visade sig höra hemma i deckarfacket, något som boksystrarna värjde sig en smula emot, de fann Kvinna inför rätta av Louise Doughty mer som en spänningsroman med touch av thriller.
Deckare har märkligt nog inte dykt upp i bokcirkelns val av bok tidigare och den här gången kan man säga att boken "kuppade" sig in eftersom ingen riktigt tänkte på den som en deckarhistoria.

En boksyster hade tagit det säkra före det osäkra och kollat in slutet först (!) för att försäkra sig om att det inte blev för läskigt, vi är några ovana deckarläsare i denna bokcirkel medan andra är mer flitiga och härdade sådana. :)

Bra snabb läsning var en allmän bedömning av vald bok och någon hittade inte läsformen först men sedan plöjdes boken i rask takt som är en rätt lättläst historia och det som fångade boksystrarna främst var skildringarna från rättegången som var riktigt bra.
När man läste infann sig en märklig tanke av att vem som helst kan hamna i den här underliga situationen och det är det som ger boken dess ruggiga känsla av thriller, mitt i vardagen.

Boksystrarna gillade också att det var en intressant berättelse som tog god tid på sig att bygga om historien och att det var en medelålders kvinna mitt i yrkeslivet som huvudperson.
Boken tar också en oväntad vändning och för den som i förväg haft en förutbestämd uppfattning om vart berättelsen skulle ta vägen, blev vändningen en rejäl överraskning.

Kvinna inför rätt fick ett medelhögt betyg av Kära boksyster;
Beth 3
Bodil 4
Ingrid 3
Petra 3
Pernilla 4
Åsa 4

Och innan vi bröt upp för kvällen diskuterade vi också vem som egentligen är den skyldige. Den som utför eller den om som "planterar" uppsåt hos någon? Ingrid som verkligen närläst ett textstycke i slutet av boken hade en teori som gått flera av oss förbi.
Svaret på den frågan kunde vi inte enas om, vad som egentligen hände i bokens slut, summeringen var dock att det varit både kul och intressant att ha läst en deckare som hade en annorlunda story.

Inga kommentarer: