söndag 24 april 2016

Vi är alla helt utom oss

Visst spelar utsidan roll!
När det kommer till böcker kan man inte komma ifrån det och vi inledde kvällen med att alla uttrycka vårt stora gillade av vald boks utseende; Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler. Så snygg framsida! Och den där lite vaxade känslan på omslaget gör att det blir högsta poäng på omslaget av boknördar.
Men insidan då? Jo, det här var en synnerligen intressant historia och vi hade väl alla trott att den skulle handla om något HELT annat.
Här är det nu lätt att göra en spoiler för den som inte har läst boken. Det känns som att det är en rätt viktig grej att inte känna till allt innan man läser den här boken. För just det där överraskningsmomentet som man utsätts för som läsare känns rätt avgörande för hur man sedan ställer sig till de frågor som huvudkaraktären i boken ställer till läsaren.

Boksystrarna hade alla blivit överraskade. Där ser man hur lätt man gör sig föreställningar utifrån givna mönster och bilder. Här hade vi backat i texten, bläddra tillbaka, läst om, läst baksidestexten en gång till. Funderat. Undrat. Är jag trög, har jag missat något?
Kort sagt, en lätt förvirring uppstod för oss alla när berättelsen om familjens förlorade syster rullas upp och kvällens diskussion handlade en hel del kring det märkliga som familjen valt att utsätta sig för, för oss i gruppen en helt främmande situation.

Betyg och så några korta instick från kvällens diskussion;
Det känns faktiskt som en sann historia, menade Ingrid som gav boken en 3:a i betyg.
Överlag en bra bok och det som rörde familjen fångade särskilt mig som läsare, menade Åsa, lite tradigt när det dras fram artiklar och jag ger boken en 3:a.
Samma här, fortsatte Bodil, jag ger boken en 3:a och familjebanden - de är intressant läsning.
Mm, hela greppet är jättebra i sig och jag blir nyfiken på författaren, sättet att berätta var mycket bra fortsatte Petra. Också de partierna kring forskning, där författaren lyckas förmedla tidsmarkörer, summering; en 4:a från mig.
Ja, kanske den tappar lite, lite på slutet men på det hela taget en stark läsupplevelse, tyckte Beth. Jag går också igång på skildringarna från studentlivet, som någon istället tyckte blev tjatigt, nörd som jag är på internat/student-skildringar. Hela berättelsen, hur den rullas upp och berättarsättet gör att jag ger boken en klockren 4:a.
Jag nöjer mig med att ge boken som är bra, en 3:a. Minns att jag gillade psykologin, t ex hur man minns, tänket med myterna - det gillade jag, sa Pernilla.

Petra som efter att ha läst boken valt att kika lite på recensioner och funnit att det var lite ytterligheternas bok bland tyckare, antingen wow-känsla eller uppfattningen att den var seg och konstig.
Av att döma utifrån Boksystrarnas betyg håller de sig på wow-sidan.

Inga kommentarer: